A memória játék az oktatásban is hasznos

Már kiskoromtól kezdve tanító szerettem volna lenni. Úgy gondolom, hogy tök jó dolog az, ha az ember követi az álmait és nem törődik mással. Az apám sosem állt mellém ez ügyben, ugyanis szerinte manapság nem érdemes tanítónak állni, mivel nagyon kevés a fizetés. De én erre mindig azt válaszoltam neki, hogy tanítónak nem a fizetésért kell menni, hanem hivatástudatból. A gyerekekért. Mivel a gyerekek megérdemlik, elvégre ők azok, akik ki vannak szolgáltatva a felnőtteknek, nem tudnak kiállni magukért, ezért meg kell tanítani nekik mindent. Azt is, hogy hogyan álljanak ki magukért, hogyan rendezzenek konfliktus helyzeteket, hogy viselkedjenek azokkal akiket nem kedvelnek, hogyan azokkal akiket igen, hogyan adják meg a tiszteletet a tanároknak, stb.

Ugyanis az elsőtől negyedik osztályig tartó időszak nagyon fontos. Ez az ugyanis az a korszak, amire az ember felnőtt korába is emlékszik, és mégis itt tudnak a legtöbbet fejlődni, a legtöbbet tanulni. És amit megtanulnak, azt jó eséllyel nem felejtik el. Legalábbis a betűket, azokat jó esetbe biztos nem felejtik el. A kisgyerekek kompetenciáját jól lehet fejleszteni játékos feladatokkal. Néha szoktam javasolni az iskolának, hogy szerezzünk be új tanszereket, játékokat, hogyha tudunk, mivel a fejlesztő játékok nagyon hasznosak. Csak sajnos az iskolának nincs sok pénze, ezért a keretet mindig szűkösen húzzák meg. 

Aztán megmondtam a tanítóknak, hogy ha lehet, akkor rendeljünk weboldalakról, mert ott olcsóbban is hozzájuthatunk játékokhoz. Találtam is egy webshopot, ahol nagy választékon vannak akciónál akciósabb játékok, köztük rengeteg memória játék. És ráadásul 20 ezer felett ingyenes a szállítás. Így az iskolának megéri többet rendelni, minden tanterembe kellene legalább két játék. Sok kérlelésemre, és a többi tanító magamhoz édesgetésének hála, az igazgató végül belement, hogy rendeljünk onnan játékokat. Neki is szimpatikus volt a weboldal. Mivel telefonon is lehetett rendelni, így az igazgató maga személyesen felhívta a kereskedést, és közölte velük, hogy szeretnének játékokat rendelni az iskola számára. Ők, mikor meghallották a hírt, nagyon megörültek neki, és készségesen álltak az igazgató szolgálatára. Mikor az igazgató megbizonyosodott róla, hogy megbízható kereskedéssel van dolgunk, onnantól kezdve megmondta mennyi a keret, és ránk bízta a rendelést. 

Mi pedig örömmel vettük át a stafétát. Természetesen az igazgató azt is mondta, hogy kizárólag csak fejlesztő játékokat vásárolhatunk, és kizárólag csak napközibe lehet azzal játszani. Az órán nem szabad, maximum osztályfőnöki órán.

A választás azonban nehéz volt, ugyanis a weboldalon csak memória játék kategóriában több, mint 100 játék volt kapható. Majd mindegyik tanító kiválasztotta a saját osztályának megfelelőt, és úgy terveztük, hogy mivel úgyis mindjárt itt a karácsony, így karácsonyi ajándékként adjuk oda a gyerekeknek. Én kiválasztottam egy Brainbox mítoszok és szörnyek társasjátékot, 8 éves koról ajánlják lányoknak és fiúknak egyaránt. Ráadásul jégvarászos és star warsos fejlesztő játékok is voltak. Így rendeltünk jó sokat, amennyi csak belefért, az igazgatónő által megszabott keretet maximálisan kihasználtuk. 

A kosárba nagyon sok játék volt, láttam, hogy a többi tanítónéni se sóherkedett. Megrendeltük, és szerencsére még karácsony előtt kihozták az összes játékot. Mindegyik játék rendben megérkezett, és mindegyik darabja megvolt. A játékok hasonlóan néztek ki, mint a képeken. A gyártó garanciát is biztosított a játékokra. Mindegyik játék nagyon jó minőségű volt, ami szükséges is, ha egy egész iskola számára rendelünk, ugyanis fontos, hogy miután annyi gyerek játszik vele egy játék könnyen elhasználódhat vagy tönkre mehet. Ezért fontosak a tartós játékok. 

Amikor a gyerekek megkapták a játékokat az öröm az arcukon leírhatatlan volt. Mindegyikük egyformán örült és boldogan játszottak egymással, fiúk és lányok egyaránt. Otthon elmesélték, a szülők pedig köszönőlevelet küldtek a vezetőségnek, ami mindenkinek jól esett. Remélem a jövő karácsonyunk is ugyanilyen szép lesz és ugyanilyen örömet tudunk okozni a gyerekeknek! Akárki akármit mond, megért értük dolgozni!