Posted on

Az iskola nehézségei

graduate-150374_1280Persze, itt nem az általános iskoláról beszélek. Ott soha nem volt problémám a tanulással. Még a középiskola sem volt gond, szerettem iskolába járni, és tanulni. Közgazdaságtant tanultam, aztán irány a főiskola.

Azért néha nekem sem könnyű

Az elemi, és a szakmai tantárgyakkal nem volt problémám soha. Viszont, a nyelv valahogyan nem akart soha, a fejembe menni. Igaz, meg nem buktam, egyik iskolában sem, de soha nem lettem jobb közepes tanulónál német nyelvből. Nem csak én nem szeretem, a nyelvet, hanem ő sem igazán szimpatizál velem, mindig úgy éreztem. Ezzel még nem is lett volna persze gond, ha nem lenne a főiskolai diploma nyelvvizsgához kötve. Nem tudtam mi tévő legyek, hogy ez a nehéz akadály megszűnjön, és meglegyen a diplomám.

Nem volt jobb ötletem, mint nekifeküdtem a nyelvnek teljes gőzerővel.

Közben, a vizsgaidőszak egyre jobban közeledett, és persze mindenből egyre többet kellett tanulni. Én azt hittem, hogy elég lesz, és minden rendben lesz, de tévedtem!

A nyelvvizsga

Persze hogy megint a nyelvvel volt a problémám. Nem sikerült német nyelvvizsgát tennem, ami azt jelentette az én esetemben, és a velem egy cipőben járókkal együtt, hogy nem kaphatjuk meg a diplománkat.

Nem tudtam, hogyan fogom elmondani a szüleimnek? Biztosan nagyon csalódottak lesznek a hír hallatán, hiszen nem azért taníttattak egészen idáig, hogy egy ilyenen elbukjak. Sokat áldoztak rám, tudtam, hogy nem hagyhatom őket cserben.

A megoldás

Jobb ötletem nem volt, mivel tudtam, egyedül nem fogok tudni a helyzettel megbirkózni, muszáj lesz egy nyelviskolát keresnem magamnak, akik segítenek felkészülni a nyelvvizsgára. Persze nem csak felkészülni, hanem némi tudást is kell magamhoz vennem. Hol találjak megfelelő iskolát, és olyat is, ami közel van, ne kelljen sokat az utazgatással, ingázással töltenem.

A barátnőm ajánlására megnéztem, ezt a nyelviskolát, mert a német nyelvtanfolyamaik nagyon jók lehetnek, ő is járt ide. Van kimondott diploma mentő programjuk, ez is igencsak hasznosnak minősül.

 

Azért kellett jó pár alkalom, hogy el tudjam végezni a nyelvvizsgát. De mára elmondhatom, hogy a kezemben tartom a diplomámat. A vizsgaidőszak után napokig nem is csináltam mást, mint hazamentem, és aludtam. Borzasztóan kimerítő annak, aki lelkiismeretesen tanul.

Jóval később, amikor már minden vizsgám, a kezemben volt, akkor elárultam a szüleimnek, hogy hogy is történt az eset. Féltem a reakciójuktól, de mivel már minden papírom meg volt, így nem jelentett akadályt az iskola elvégzése sikeresen. A tanárom még szóvá is tette, miért nem lehetett ezt előre megtervezni, eljárni, ha szükségem volt erre a segítségre. Hozzátette még, nincs abban semmi rossz addig, amíg beismerem, és elfogadom a segítséget.

Persze a szüleimnek, töredelmesen bevallottam mindent, és elnézést kértem tőlük, hogy ennyi bonyodalmat okozok a számukra.

A sikeres vizsga után, a diplomámat is megkaptam végre, és most már azzal kezemben teszem meg a következő lépéseket a jövő felé.