Bluetooth tanításhoz – mindig kell egy új eszköz

Az angol tanulásban az egyik fő vonzerőt az jelenti, hogy aki elsajátítja a nyelvet, az egy rakás új dologgal is megismerkedhet. Kinyílik a világ: internet, e-mail, mobil technológia… Ez mind-mind a lábaink előtt hever, ha elég nagy a tudásunk.

Hogy egy kis sikerélményhez juttassam a tanulóimat, mindig szerettem új dolgokat bevezetni a tanulásba. Nagyon hamar elkezdtünk számítógépről dolgozni, amint az iskola technikai színvonala megengedte. A férjem programot is írt a tanuláshoz. Egyszerű kis táblázat volt, de nagyon hatékony, a diákjaim le tudták ellenőrizni a saját válaszaikat.

Amikor megjelentek az okostáblák, én voltam az első, aki bőszen alkalmazni kezdtem. Akkoriban nem igazán volt ennek még módszertana, ezért magamnak találtam ki, hogyan lehet izgalmasabb vele az óra.

Azóta már okostelefonja is van mindenkinek, én pedig kitaláltam, hogy ahelyett, hogy büntetném a telefon nyomogatást, inkább erre is kidolgozok egy programot.

Nem volt könnyű dolgom: az iskolában nincsen wifi, a tanulók között nem mindenkinek van mobilinternetje, ha hotsoptot hozok létre, az pedig jó nagy költség… Így találtam rá néhány, Bluetooth-on keresztül is játszható játékra. Azóta az órákon rendszeresen telefonozással jutalmazom a diákokat.

Ez a Bluetooth-technológia azóta sem hagy nyugodni, hogy megtaláltam ezt a megoldást. Nem rég olvastam egy cikket az Ajándék Varázsló oldalon, ahonnan például a pedagógus-napi meg nyugdíjazási ajándékokat szoktuk beszerezni az osztállyal.

ajandek.varazslo.hu/blog/item/bluetooth-os-okos-eszkozok-mindenkinek

A cikk hatására rögtön be is szereztem egy Bluetooth-os hangszórót – viszlát, doboz hangú laptopok! Most már szépen cseng minden hanganyag, senki nem foghatja rá, hogy azért nem sikerült a tesztje, mert nem hallotta eléggé a szöveget. Bónuszként az óra megtartásához elég a telefonom.

Szeretek erről az Ajándék Varázslóoldalról vásárolni. Ajándék ötleteket lehet itt begyűjteni: azt ember megadja, kinek, milyen alkalomra, milyen értékben készítene meglepetést, aztán az oldal kidob egy csomó jó ötletet. Különböző webshopok kínálatából válogat, mindent pár kattintással meg lehet venni az oldalon.

ajandek.varazslo.hu/blog/item/bluetooth-os-okos-eszkozok-mindenkinek

Egyszer aztán egy áprilisi reggelen úgy döntöttem, meglepem magam magam egy okosórával is. Nagyon jó döntés volt. Nevessetek ki, az én kedvencem rajta a rezgős ébresztő-figyelmeztető funkció. Be tudom állítani, hogy az óra közben csak rezegjen, ha az időm vége felé közeledünk. Amikor lejárni készül az idő, a kis kütyü jelez, de a diákjaim ebből semmit nem vesznek észre. Szórakoztató így a tanítás

Az Ajándék Varázslónak van egy nagy előnye: elég sok trükkös, érdekes dolog szerepelt a kínálatban, sokszor olyasmi, amire az ember nem is gondol, ha ajándékozáson van a sor. Mivel ide maguk a webshopok töltik fel a kínálatot, ezért abszolút olyan ötleteket talál az ember, amiket valaki már valószínűleg kipróbált, vagy amiről tudják, hogy az adott megajándékozó vásárolna/szeretne ilyet. Így aztán könnyű valami tényleg meglepőt találni.

Úgyhogy… Én az Ajándék Varázslót is bevontam a tanításba!

Ha rendelek valamit, az mindig garanciával, használati utasítással, szépen érkezik. Persze, ha az ember kreatívan csomagol, vagy csak nem szeretné a gyári dobozban odaadni a terméket, akkor egy csomó “felesleges” papírral, használati utasítással, garancialevéllel is gazdagabb lesz (teszem hozzá, hála istennek! – mert így biztosak lehetünk az áru származásában.). Ezeket a tanulóim viszont nagy örömmel fordítják, találgatják, hogy mi lehet az, aminek a részleteit a kezükbe fogják.

Szerintem sosem baj az, ha emiatt az online óra egy kicsit offline lesz.

Ha van egy jó ötlet, már csak egy jó partner kell hozzá. Azt hiszem, én megtaláltam az enyémet. 🙂