Elmélkedés a húgomról és az arcápolásról

A húgom, Timi kozmetikusnak tanul. Sokat szoktunk beszélgetni vele, mostanában az oktatásról is. Azt mondta, alapvetően tetszik neki a képzés, egy valamivel nincs csak megelégedve: azt mondja, nem jut elég nagy hangsúly a természetes kozmetikumok használatára. Pedig ez képezné az egész dolog alapját, mert nagyon sok ember bőre attól megy tönkre, hogy nem megfelelő alapanyagokból összeállított szépségápolási cikkeket használ. Szerinte ezt az információt sokkal jobban kéne hangsúlyozni, hogy tudatosuljon az emberekben.

Szerintem azért is van ilyen markáns véleménye a dologról, mert mi a családban mindig is natúr kozmetikumokat használtunk. Itt van például az arckrémek problémája. Mindenkitől folyamatosan azt halljuk, hogy arcunk az egyik legjobban igénybe vett bőrfelületünk. Egész életünk során ki van téve az időjárás viszontagságainak, szél, UV sugárzás, hideg… és a nőknél még ehhez jön a smink is, amivel szintén az arcbőrt terheljük. Persze, ha a smink minőségére is odafigyelünk, akkor ez utóbbit szinte ki is húzhatjuk a listáról.

Tehát az arcunk folyamatos törődést igényel. De nem mindegy, hogy mit használunk. A médiában megjelenő reklámok jó része a szépségápoláshoz kapcsolódik. Napi szinten sok márka arckréméről halljuk, hogy az az ideális számunkra, miközben valójában fogalmunk sincs a reklámban szereplő szavak jelentéséről. Látszik, milyen nehéz helyzetben van a laikus. Az ilyen elbizonytalanító tényezők ellen az egyik legjobb módszer, ha megkérdezünk egy hozzáértőt, például a kozmetikusunkat. Valószínűleg számára érthető lesz, hogy miért jó, ha micellás az arclemosó vagy telítetlen zsírsavakat tartalmaz egy krém, stb. Emellett sokkal jobban tisztában van azzal, milyen speciális törődést igényel a mi arcbőrünk. A mi családunk női tagjai is a kozmetikus tanácsára használják a natúr szépségápolási cikkeket, talán ezért is ilyen érzékeny a húgom a témára. Meg, mert a családi kozmetikus, Ági hatására kezdett el érdeklődni a szakma iránt, ő pedig kizárólag natúr kozmetikumokat használ.

Tehát az arckrémek kiválasztása soha nem egyszerű. Sok elbizonytalanító tényező van. Timi azt mondja, szerinte, ha természetes alapanyagokból készült a termék, akkor már félig nyert ügyünk van: esetleg nem lesz nagy a hatásfoka, mert nem a bőrtípusunknak megfelelőt választunk ki, viszont nem károsítja tovább a bőrünk. Sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora kockázatot jelenthet egy alumíniumot és egyéb szintetikus, esetleg egyenesen káros anyagokat tartalmazó krém használata. Őket szeretné felvilágosítani Timi. Persze ez naiv álmodozásnak tűnhet, de én azt gondolom, hogy az elhivatottság jele. Ha nem hinne a dologban, szerintem az sokkal szomorúbb lenne. Tudatosabb fogyasztóvá kell tenni az embereket ebben a korban, ahhoz, hogy a fogyasztás maga ne váljon önmagunkra veszélyessé. És már annyi tudás halmozódott fel a világban, hogy egy ember nem tud az élet minden területén segítség nélkül eligazodni. Ehhez kell a másik ember segítsége, aki felhívja a figyelmet az esetleges veszélyekre, arra, hogy – Timi esetében – az arckrémek összetevői között például mi az, amit nem szabad megtalálnunk, és mi az, amit szinte kötelezően tartalmaznia kell.

Timivel az utóbbi időben nagyon sokat beszélgettünk a témáról. A kritikák megfogalmazása mellett persze álmodoztunk is, ennek egyik része volt, mikor kitaláltuk, hogy általános szépségápolási tanácsadást hozunk létre, Timi lesz a szakmai főnök, én pedig a vállalkozás működtetésével fogok foglalkozni. Ehhez még be kell fejeznie a kozmetikus iskolát. Azon gondolkodott, hogy utána még elvégez egy tanfolyamot, ami a természetes gyógyítással kapcsolatos. Hiába, folyton tanulni akar valamit. Ez jó nagy különbség köztünk. Én alig vártam, hogy befejezzem az iskoláim, ő pedig attól retteg, hogy egyszer majd abba kell hagynia a tanulást. Persze nem azért, mert nem akar dolgozni, csak túl széles az érdeklődése. A kozmetikusság előtt kiképezte magát varrónőnek és bolti eladónak is. Az igaz, hogy egyik szakmájáról sem beszélt soha olyan lelkesedéssel, mint amilyennel arckrémekről. Ezért bízom benne, hogy talán ez lesz számára a tökéletes munka. Mindig is csinos volt és adott magára, sminkelni is szeretett: minden alkalmi rendezvényre ő festett ki, és igen jól sikerült.

Remélem, hogy simán befejezi az iskolát, és utána talán a közösen kitalált ötletünket is megvalósíthatjuk, de ez még a jövő zenéje.