Elmélkedés motorozás témakörben

Sokszor éri az a kritika az oktatási rendszert, hogy mindenről van szó az iskolában, csak arról nem, amire valójában szükség lenne. Nem tanítják meg, hogyan fizessünk be egy csekket, hogyan intézzük hivatalos ügyeinket, mire kell odafigyelni hitel felvételkor, vagy hogyan írjunk meg egy kérvényt, esetleg motivációs levelet.

 

Gyakorlati dolgokról igen kevés szó esik, és jogosan merül fel a kétely afelől, hogy az iskolapadot elhagyó gyermekek (fiatal felnőttek) mennyire életképesek, mennyire tudják megállni helyüket a való világban. Ami, persze az érvényesülés szempontjából is lehet kérdéses, de sokkal fontosabb, hogy némely információ hiányában a saját testi épségüket is veszélyeztethetik.

 

Nekem vesszőparipám például, hogy miért nincsen az iskolában alap szintű KRESZ oktatás? A gyalogosoknak és a bicikliseknek is ugyan annyira kellene tudnia, hogy mik a közlekedés egyetemes szabályai, és ezzel nagyon sok baleset elkerülhető lenne.

 

Szinte vérfagyasztó, hogy napi szinten hány olyan hírt hallani, ahol közlekedési balesetek következtében vesztik az emberek életüket, és ezeknek nagy százaléka, véleményem szerint azon alapszik, hogy még aki tanulta sem tudja igazán jól a szabályokat, aki pedig nem is tanulta soha, csak a vak világba közlekedik.

 

Még inkább a szemem elé került ez a probléma, és sokkal sarkosabban látom, amióta motorozom. A motorosok mindig is a közlekedés fekete bárányai voltak, valahogy nem fogadja be őket sem az autós, sem pedig a gyalogos társadalom. Pedig az ésszel közlekedő motorosokkal a világon nincsen semmi baj. Sajnálatosan, a magyar mentalitás magával hordozza, hogy nehogy már aztán valaki hamarabb odaérjen valahova és elém kerüljön, mert akkor aztán mi lesz, pedig logikusan a motorosok pontosan abból a megfontolásból vesznek motort, hogy ne kelljen közlekedési dugóban állniuk, hanem haladjanak. Értem én, hogy ez valakiknek nem tetszik, de ettől függetlenül még az emberi élet épségét szem előtt kellene tartani, és oda kéne figyelni a motorosokra.

 

És, persze a motorosoknak is nagy felelőssége, hogy odafigyeljenek a testi épségükre. Mert azt sem merném egyértelműen kijelenteni, hogy a motorosok között mindenki szabálykövető és elővigyázatos sofőr, vannak akik kifejezetten vakmerőek, és veszélyes helyzetekbe sodorják magukat, vagy rosszabb esetben másokat.

 

Szóval, a minimum, hogy a motorosok is elővigyázatosak legyenek. Emellett pedig fordítsanak figyelmet és pénzt egy megfelelően biztonságos motoros felszerelésre. Ma már egyáltalán nem nehéz hozzájutni olyan dolgokhoz, amik akár az életünket is megvédhetik egy balszerencsés helyzetben.

 

Én például mindig a Shoxban szoktam vásárolni, mert nagyon széles a választékuk, és minden felszerelésből megtalálom az én elképzelésemnek a legmegfelelőbbet.

 

A ruházat tekintetében mindig Sixgear márkájút választok, mert nem csak szuper biztonságosak ezek a cuccok, hanem jól is néznek ki, igényesen és praktikusan vannak megtervezve. A héten például motoros kesztyűt vásároltam, mert a régi már kritikus állapotban volt, eljött az ideje, hogy újat vegyek.

motoros kesztyű

A kesztyű nagyon fontos a biztonság szempontjából is, hiszen tele van protektorokkal, egy esés esetén megvéd a horzsolásoktól, akár egy töréstől is. Véd attól is, hogy a szél kifújja a kezünket menet közben, de ettől függetlenül szellőzik is, hogy ne pálljon be a kezünk benne.

 

A biztonsági szempontok mellett funkcionális előnyei is vannak egy jól megválasztott motoros kesztyűnek, hiszen ha megfelelően keményített a tenyér része, és jól párnázott emellett, sokkal kényelmesebb benne a motort vezetni, gázt adni, vagy váltani is.

 

Mivel télen és nyáron is teljesen más szempontok alapján kell a kesztyűnek megfelelnie, így két párat vettem. Én télen is szoktam motorozni, egészen addig, míg tényleg nem válik balesetveszélyesen csúszóssá az út, de a hideg nem tántorít el. Ebben is szerepet játszik természetesen az, hogy megfelelő a teljes felszerelésem.

 

Én mindenkinek csak ajánlani tudom a Sixgear márkát, mert nekem nagyon jól bevált. De azt mindenképpen javasolom, hogy ne a védőfelszerelésen spóroljunk, ha motorozni szeretnénk rendszeresen.

 

Ki vagyok tőle készülve, mikor nagymotoron utaznak, rövid gatyás, strandpapucsos egyének. Ők még biztosan nem estek el a motorjukkal, mert ha tudnák, mivel jár, ezt biztosan nem engednék meg maguknak. Nekem sosem jutna eszembe ilyen módon motorozni, de lehet, hogy azért, mert én már estem vele, és konkrétan a védőfelszerelés mentette meg az életemet. Ha az nem lett volna rajtam, most nem tudnám osztani itt az észt arról, hogy mennyire fontos dolog a védőfelszerelés.

 

Szóval, kedves olvasóim, ha már az iskolában nem tanítják az alapvető, közlekedéshez szükséges információkat, figyeljünk egymásra, és figyelmeztessük egymást a fontos, szem előtt tartandó információkra. Tartsuk be a közlekedési szabályokat, és vásároljunk magunknak megfelelő motoros kesztyűt, sisakot, ruházatot, protektorokat és cipőt, aztán ha megvan, akkor hordjuk is, ha motorra ülünk. Mert egy ilyen apróságnak tűnő dolog az esetek többségében nem kevesebbet, mint az életünket mentheti meg.