Mama, hova lett a gyógyszerem?

Amikor biológia szakra jártam egyetemre, sok kémia óránk közösen volt a gyógyszerészekkel. Sejthető tehát, hogy elég komolyan vették a vegyészet oktatását. Érthető, mivel a biológia is nagyobb részt, a kémia tudományán alapul. Volt is ezzel elég bajunk…

A felsőoktatásban, indokoltan próbálnak meg egyetemes tudást átadni a tanárok. Ez, azonban egy-egy szélesebb tudományterületen nagyon szerteágazó lehet, mégis szükség van rá, hogy ne csak az egyes szakterületek speciális ismereteit tanuljuk, mert azok hamar elavulhatnak.

Egy kis alap kémia tudással sem árt rendelkezni mindenkinek, főleg abból a szempontból, hogy megértsük, miért kell betartani a gyógyszerek betegtájékoztatóiban foglaltakat. A gyógyszerek terén, az idősebb generáció tagjai, sokszor jobban tudnak tájékozódnak, mint mi, fiatalabbak. Sajnálatos módon, ők sokszor tartósan rákényszerülnek többféle gyógyszer szedésére is. Nagyszüleim is így vannak ezzel. Nagymamám, viszont néha túl szabadosan értelmezni a különböző tabletták alkalmazhatóságát. Egyszer egy elég komikus szituáció alakult ki emiatt. A papa kereste a porcerősítő gyógyszerét, de sehol nem találta, illetve csak az üres dobozát. Úgy emlékezett, még volt belőle bőven. Kérdőre vonta a mamát: Te etted meg? Mama, csak sértődötten megvonta a vállát. Kicsit később végül kiderült, mi lett a gyógyszer sorsa: a mama a csibéknek adta. A kiscsirkék, ugyanis nehezen fejlődtek, csont gyengeséggel küzdöttek valószínűleg. A mama meg úgy gondolta, hogy ami erre jó az embernél, az az állatoknak is jó lesz és odaadta nekik összetörve a papa porcerősítőjét. Nem tudom, hogy a csirkéknek használt e, de végeredményben megmaradtak. Csak a papa nézett furcsán, amikor ez az egész történet kiderült.

A fenti történetben, senkinek nem lett baja, a papa kapott új adagot a patikából. Fontos, viszont megjegyezni, hogy soha ne keverjük össze az állatgyógyászati és a humán orvosságokat. Ha még ugyanarra a problémára is valók, a koncentráltságuk például egyáltalán nem mindegy. Könnyen túl lehet őket adagolni, fordított esetben pedig hatástalanok maradnak, és a betegség meg csak tovább súlyosbodhat. A nagyszüleim, sok gyógyszert szednek, így gyakran kell nekik a patikába szaladgálni. Mondtam már nekik, hogy én otthonra a netről rendelem meg a szükséges szereket, amik vény nélkül kaphatóak. Múltkor például nagyon fájt a fejem, és bevettem az utolsó fájdalomcsillapítót, ami volt otthon. Szerencsére utána több nem kellett, de találtam a neten egy jó webáruházat, ahonnan nagyon egyszerűen lehet rendelni. Rendeltem is egy doboz fájdalomcsillapítót , ha valamikor szükség lenne rá, kéznél legyen. Ezen az oldalon szinte minden gyógyászati terméket meg lehet találni, ami nem árt, ha van otthon a házi patikában. Mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt, úgy értem, hogy például a fájdalomcsillapítók is kaphatóak többféle formában. Tabletta, kapszula, különböző gélek. Ha valaki a természetesebb gyógymódok híve, akkor tud rendelni például, rozmaring krémet is, ami a bőrbe masszírozva fájdalomcsillapító hatású. Én is szeretem az ilyen szereket, legalább ilyenkor kicsit masszírozza magát az ember, ami amúgy is közérzet javító hatású dolog.

Nekem, így már nagyon ritkán kell a gyógyszertárba mennem. Nagyszüleimnek is megrendelem innen a szükséges, alap gyógyszereket, vitaminokat. Az őszi szezonban különösen fontos lehet, főleg az idősebbeknél és a gyerekeknél, hogy egy kis vitamin kiegészítéssel felturbózzák az immunrendszerüket. Elsődlegesen persze, sok gyümölcs és zöldség fogyasztással kell ezt megtenni, ami az ősz első felében még könnyebben meg is oldható. Télen azonban már kevés friss zöldáruhoz jutunk, így nem árt, ha pár hónapig szedünk esetleg valamilyen vitaminokat. A gyógyteák is kifejezetten hasznosak lehetnek, akár enyhébb lefolyású betegségek kúrálása során, akár megelőző szempontból. A teák ráadásul, igen finomak is tudnak lenni. Nekem a hársfavirágzat a kedvencem, mézzel és citrommal ízesítve igazi lélekmelengető ital a téli napok hűvös estéin. Több jótékony hatása mellett, egy bögre meleg tea elkortyolgatása, megnyugtató, relaxáló kikapcsolódás is.

Régen csak a gyógynövények szolgálhattak a bajok gyógyítására. Ma már szerencsére, a gyógyszerészek szintetikus úton elő tudják állítani a betegségek kezeléséhez szükséges gyógyszereket. Sok természetes alapanyagot használnak, azért még most is. Magyarországon kiváló a gyógyszerészi és orvos képzés is. Nagy hagyományai vannak ennek a hazai felsőoktatásban. Sok karra jelentkeznek külföldi diákok is.