Olajszűrő tanulmányrajz

Amióta új rajziskolába járok, sokkal több dologgal ismerkedtem meg, mint gondoltam volna. A tanárunk újító szellemiségű, úgyhogy rendszeresen lepi meg a társaságot újabbnál újabb témákkal, hogy ne csak a séma szerint tudjunk rajzolni. A legutóbbi alkalommal az az ötlete támadt, hogy látogassunk el egy autós műhelybe, és az ott található tárgyakról készítsünk tanulmányokat vagy komplett szénrajzokat. Mivel régebben folyton a szokásos henger-kocka-palack kompozíciót rajzoltatták velünk, mindenki kihívásnak tekintette a feladatot.

A műhely pont olyan volt, amilyennek elképzeltük: rendetlen. Mégis, ebben a káoszban láttuk a szépet. Mire odaértünk, a tanárunk már előkészített néhány kompozíciót, amiket rajztémaként használhattunk fel. Én majdnem a legnehezebbet választottam, az olajszűrőket. Csak a nevét tudtam a tárgynak, de a funkciója ismeretlen volt számomra, úgyhogy mielőtt nekikezdtem volna, megkérdeztem a műhely egyik dolgozóját, hogy ez mire is való pontosan. Felcsillant a szeme, és elkezdte magyarázni, hogy ez bizony egy nélkülözhetetlen alkatrésze az autónak, enélkül gyakrabban kéne motorolajat cserélni, a motor állapota gyorsabban leromlik, és az egész autó élettartama lerövidül. Megmutatta a működését alkatrészekkel szemléltetve. Több se kellett nekem, már arra is kíváncsi voltam, hogy hol lehet ilyet kapni, mert valószínűleg az én autómba is kell egy új, mert már nem is rémlik, hogy mikor lett bármi ilyesmi cserélve benne. Mondta, hogy ő az internetes rendelést ajánlja, mert azt házhoz viszik, vagy munkahelyre, jóformán akárhová, ahova az ember kéri. Sokkal kényelmesebb, mint boltról boltra járni, mert számtalanszor előfordul, hogy pont az, amire szüksége van a vevőnek, épp nincs készleten, ám ezzel szemben a neten ki tudjuk választani a nekünk megfelelőt, így rengeteg időt is spórolhatunk – meg idegsejtet. Azt is megkérdeztem, hogy tudna-e ajánlani nekem egy ilyen honlapot, hiszen ő szaki, hátha van már egy jól bejáratott hely. Az olajwebshopot ajánlotta, ahol számtalan olajszűrőt, és más kiegészítőt is lehet vásárolni; többek között fagyálló folyadékot, ami ebben a zord, téli időben elengedhetetlen.

olajszűrőA nagy rajzolás után, ami egyébként remekül sikerült, neki is ültem böngészni a honlapot, mert meg akartam nézni, hogy mi a menete a rendelésnek. Valamiért óckodom attól, hogy regisztrálnom kell egy honlapra, ha rendelni akarok valamit, de itt szerencsére volt egy olyan opció, hogy telefonon vagy e-mailen keresztül is le lehet adni a rendelést. Persze, ajánlják a webshopot is, mert az egyszerűbb, de örültem ennek a lehetőségnek is, ami kedvez a magamfajta bizalmatlan embereknek.

Időközben jobban beleástam magam az olajok és olajszűrők világába, és megtudtam, hogy egy ilyen szűrő működési elve azon alapul, hogy van benne egy filter, ami átszűri a használt olajat, ezzel meggátolva, hogy az olaj nyúlós, ragacsos állagúvá váljon, ami eltömíti az alkatrészeket és a közöttük lévő hézagokat. Ezt említette is a szerelő, hogy az olajszűrőből sok információ kiolvasható egy hozzáértőnek, már a szagából is, ami további problémákra deríthet fényt. Nem is gondoltam volna, hogy egy rajzóra hatására fogok jobban érteni az autóm működéséhez, és kezdek el jobban foglalkozni a karbantartásával, de azt be kell vallanom, hogy több időt, energiát, sőt pénzt kell ebbe fektetni, mert a biztonságunk is múlhat rajta, de az se elhanyagolható, hogy az autónkat mennyi ideig szeretnénk működőképesnek látni. Ezek után biztos, hogy jobban odafigyelek rá, és már most várom a következő rajzprojektet, hátha megint tanulok valami hasznosat.